Anna Politkovskajan muistopäivä

Ihmisoikeuspuolustajien työ Venäjällä ja erityisesti Pohjois-Kaukasiassa on hengenvaarallista. Amnesty Internationalin Suomen osasto, KIILA ry, Suomen PEN, Rauhanpuolustajat ja Suomalais-venäläinen kansalaisfoorumi järjestävät mielenilmauksen ihmisoikeuspuolustajien murhia vastaan Venäjän suurlähetystön edessä (Tehtaankatu 1) keskiviikkona 07.10.2009 klo 18:30. Tuona päivänä toimittaja Anna Politkovskajan murhasta tulee kuluneeksi kolme vuotta.

Myös tänä vuonna Venäjällä on murhattu useita ihmisoikeusaktivisteja. Stanislav Markelov ja Anastasia Baburova ammuttiin 19.1. Moskovassa, Natalia Estemirova siepattiin 15.7. Tšetšenian pääkaupungissa Groznyissa ja löydettiin surmattuna Ingušiasta. Zarema Sadulajevan ja hänen puolisonsa Alik Džabrailovin ruumiit löydettiin auton tavaratilasta 11.8. Groznyissa.

Mielenilmaus vaatii Anna Politkovskajan ja kaikkien Venäjällä murhattujen journalistien ja ihmisoikeuspuolustajien tapausten selvittämistä ja syyllisten tuomista riippumattoman tuomioistuimen eteen. Mielenilmaus vaatii ihmisoikeuspuolustajille Venäjällä ja Pohjois-Kaukasiassa työrauhaa ja suojelua.

Ennen mielenilmausta järjestetään muistohetkiä, joissa kirjailijat Riina Katajavuori, Oksana Chelysheva, Kaisa Ijäs, Jyrki Kiiskinen ja Lauri Otonkoski lukevat runoja murhattujen ihmisoikeuspuolustajien muistoksi:
Klo 17 Euroopan parlamentin tiedotustoimisto (Pohjoisesplanadi 31), Zarema Sadulajeva ja Alik Džabrailov
Runon lukee Riina Katajavuori
Klo 17.30 Kauppahalli, Natalia Estemirova
Runon lukee Suomen PENin turvakaupunkikirjailija Oksana Chelysheva
Klo 18 Olympiaterminaali, Stanislav Markelov ja Anastasia Baburova
Runon lukevat Kaisa Ijäs ja Jyrki Kiiskinen
Klo 18.30 Venäjän suurlähetystö, Anna Politkovskaja
Runon lukee Lauri Otonkoski. Lisäksi luetaan Euroopan parlamentin ihmisoikeuksien alivaliokunnan puheenjohtajan Heidi Hautalan tervehdys.

Lisätietoa:

Anu Tuukkanen
Maakohtaisen työn asiantuntija
Amnesty International, Suomen osasto

Ville Ropponen
Puheenjohtaja
Kiila ry.

Jarkko Tontti
Varapuheenjohtaja
Suomen PEN

Kerkko Paananen
Tiedottaja
Suomalais-venäläinen kansalaisfoorumi

Anu Harju
Järjestösihteeri
Suomen Rauhanpuolustajat

Taustatietoa murhatuista ihmisoikeusaktivisteista:

Anna Politkovskaja oli riippumattoman Novaja Gazeta -lehden toimittaja. Hän kirjoitti aktiivisesti muun muassa Tšetšenian ihmisoikeusloukkauksista ja hallinnon korruptiosta. Politkovskaja murhattiin kotitalonsa hissiin 7.10.2006. Murhaa ei ole vieläkään selvitetty eikä syyllisiä ole saatu vastuuseen teoistaan.

Stanislav Markelov oli tunnettu ihmisoikeusjuristi. Anastasia Baburova oli ukrainalaissyntyinen toimittaja, joka kirjoitti muun muassa Novaja Gazeta -lehteen. Markelov ja Baburova ammuttiin Moskovassa 19.1.2009 keskellä päivää heidän ollessaan palaamassa lehdistötilaisuudesta, jossa Markelov kertoi aikovansa valittaa päätöksestä muuttaa tšetšeenitytön murhasta tuomitun eversti Juri Budanovin tuomio ehdonalaiseksi.

Natalia Estemirova oli Pohjois-Kaukasian johtavia ihmisoikeusaktivisteja. Hän toimi ihmisoikeusjärjestö Memorialissa. Estemirova siepattiin 15.7.2009 Groznyissa Tšetšeniassa. Myöhemmin samana päivänä hänen ruumiinsa löydettiin naapuritasavallasta Ingušiasta.

Tšetšenialaisen Pelastakaamme sukupolvi -järjestön johtajan Zarema Sadulajevan ja hänen puolisonsa Alik (Umar) Džabrailovin ruumiit löydettiin auton tavaratilasta 11.8.2009 Tšetšenian pääkaupungissa Groznyissa. Molemmat oli ammuttu. Pelastakaamme sukupolvi -hyväntekeväisyysjärjestö antaa lääkäri- ja psykologipalveluja väkivaltaa kokeneille lapsille yhteistyössä muun muassa Unicefin kanssa.

Tapahtuma Facebookissa

kiila2_blue