Kiilaklubi: Venäjän kevät

 

Venäjän kevät

lauantaina 28.3. klo 19-22.30  Bar Musta Kissa, Toinen Linja 15, 00530 Helsinki

Kiila täräyttää esiin kriittistä, nuorta runoutta Venäjältä ja Suomesta.

Kiilaklubi kuumentaa maaliskuun.

Esiintymässä runoilijat Pavel Arsenjev (Pietari), Jevgenija Suslova(Pietari), Susinukke Kosola eli Daniil Kozlov (Turku), Polina Kopylova(Helsinki)

Musiikista vastaa DJ Zebra (Sergey Mikusha) – tuttu muun muassa venäjänkieliseltä suomalaiselta radiokanavalta Sputnik.

Tilaisuuden juontaa Kiilan kaksipäinen puheenjohtajisto Kalle Niinikangas ja Ville Ropponen.

Paikalla Helsingin Anarkistisen Mustan Ristin ja A-ryhmän tekemä näyttely Venäjän anti-autoritäärisistä poliittisista vangeista ja heidän oikeustapauksistaan.

Esiintyjät

Pavel Arsenjev (s.1986), runoilija, esseisti ja kriitikko. Julkaissut kaksi runokokoelmaa. Lisäksi runoja on ilmestynyt kirjallisuuslehdissä, internetissä ja useissa kokoelmissa. Andrei Belyi -palkintoehdokas vuonna 2012 kirjallis-kriittisen albumin Translit tekemisestä. Translitinpäätoimittaja. Järjestänyt useita runofestivaaleja Pietarissa, osallistui ”katu-yliopiston” toimintaan 2008-2012 ja ”Runollisen aktsionismin laboratorio” -runoilijakollektiiviin 2008-2012. Runoja käännetty useille eurooppalaisille kielille. Arsenjevin runous pyrkii venyttämään kirjallisia rajoja tai jopa ylittämää ne siirtyen kriittiseen sosiaaliseen analyysiin, journalistisiin reportaaseihin ja runollisiin poliittisiin akteihin. Hän törmäyttää erilaisia tyylejä, sitaattimateriaalia ja retorisia rekisterejä. Situationistiset katuleikit yhdistyvät historialliseen ja kielitieteelliseen pohdintaan, kun sosiaaliset ja kulttuuriset stereotypiat murtuvat.

Jevgenija Suslova (s.1986), runoilija, teoreetikko, kääntäjä. Julkaissut runokokoelman ”Svod Masštaba” (2013). Venäjäntänyt espanjalaista runoutta. Osallistunut useisiin runofestivaaleihin. Tehnyt yhteistyössä toisten runoilijoiden kanssa myös videorunoutta ja akustisia installaatioita. Opettaa Nizhnyi-Novgorodin yliopiston Venäjän kirjallisuuden laitoksella. Andrei Belyi -palkintoehdokas vuonna 2014. Suslova kirjoittaa kokeellista runoutta, jonka painopiste on kielellisessä pyrkimyksessä kohti erilaisia ympäristöjä ja näkökulmia. Häntä kiinnostavat erilaiset intonaatiot, polyfonia ja rakenteelliset ratkaisut.

Susinukke Kosola (Daniil Kozlov, s. 1991) on venäläistaustainen anarkistilyyrikko ja punk-runoilija, joka tunnetaan energisistä lavaesiintymisistään. Hänen runojaan on julkaistu lehdissä ja hänen esityksiään on nähty niin hylättyjen talojen halkeilevilla betonilattioilla kuin kirjallisuusfestivaaleillakin. Hän on myös anarkistisen Kolera-kirjallisuuskollektiivin perustajajäsen. Kosolalta ilmestyi viime syksynä esikoisrunokokoelma .tik (2014).

Polina Kopylova (s.1976) on venäjänkielinen ”sitoutumaton” runoilija, joka pyrkii kehittämään runollista ilmaisuaan kirjallisuuden valtavirran sivussa. Hän tekee runoistaan myös suomenkielisiä versioita ilmaisun rajojen kokeilemiseksi. Kopylovan runoja on käännetty suomeksi ja englanniksi. Venäjäksi Kopylovan runoja on ilmestynyt Venäjällä mm. Deti Ra ja Novyi Mir -aikakauslehdissä sekä Novyi vremennik Kamery hranenija -kokoelmassa, virolaisessa Vozdušnyi zmei -julkaisussa ja Suomessa LiteraruS -lehdessä. Suomeksi häneltä on ilmestynyt joitakin runoja Literaruksen suomenkielisessä versiossa ja Kirjailija -lehdessä.

Lisätietoa:

Ville Ropponen

puh: 050 4015948

sähköposti: ville.ropponen@gmail.com

 

Tapahtuma Facebookissa