Vuoden 2015 Kiila-palkinnot kirjailija Yousif Haddadille ja runoilija Tapani Kinnuselle

Vuoden Kiila

VUODEN KIILA 2015-PALKINNOT JAETAAN

Tiedote julkaisuvapaa pe 29.1.

Kirjailija- ja taiteilijayhdistys Kiila ry. jakaa perinteikkään Vuoden Kiila -tunnustuspalkinnon vuodelle 2015. Tänä vuonna Kiila ry:n johtokunta päätyi palkitsemaan kaksi pitkän ja omintakeisen polun kulkijaa kirjailija Yousif Haddadin ja runoilija Tapani Kinnusen.

Yousif Haddad (s. 1956), taiteilijanimeltään Yousif Abu Al Fawz, on Irakissa syntynyt, Keravalla asuva kirjailija ja toimittaja, joka on yli kolmekymmentä vuotta kestäneen uransa aikana julkaissut teoksia niin Irakin Kurdistanissa, Ruotsissa, Syyriassa kuin Suomessakin.
Haddadin kirjallinen ura on ollut monimuotoinen: hän on julkaissut romaaneja, novellikokoelmia, käsikirjoituksia sekä lukuisia artikkeleita ja kolumneja. Hänen tuotannostaan on suomennettu novellikokoelma Taikalintu (Like 2000, suom. Marko Juntunen).Tuotannossaan hän on tarkastellut siirtolaisuutta ajankohtaisesti ja terävänäköisesti tuoden usein ironian keinoin esiin turvapaikanhakijoiden kokemuksia sekä kotoutumista uuteen kotimaahansa. Haddad on myös reagoinut aktiivisesti yhteiskunnallisiin muutoksiin, ja käsitellyt niin teoksissaan kuin julkisessa keskustelussakin kasvanutta muukalaisvastaisuutta ja rasismia sekä uskonnollisen fundamentalismin nousua. Hänen tuotantonsa rikastuttaa Suomeen Euroopan ulkopuolelta muuttaneiden ja teoksissaan suomalaista yhteiskuntaa käsittelevien kirjailijoiden ääntä.

Tapani Kinnunen (s. 1962) on Joensuussa syntynyt, mutta jo useita vuosia Turussa vaikuttanut runoilija, romaanikirjailija ja esittävän runouden edelläkävijä Suomessa.
Kinnunen tunnetaan sanansa tarkkaan valitsevana kirjailijana ja räjähtävänä esiintyjänä, joka on noussut koti-Suomen runouslavojen lisäksi esiintymään useasti niin Virossa kuin Englannissakin. Kinnusen tuotannon selkärangan muodostavat runokokoelmat, joista ensimmäinen, Nauru pimeästä huoneesta, julkaistiin vuonna 1994, ja viimeisin, Haitin runot, vuonna 2013. Viime aikoina Kinnunen on julkaissut kaksi omaelämänkerrallista romaania, Noustiin kellareista (2014) ja Julkinen eläin (2015). Kinnunen kirjoittaa rehellisesti, kuvaa asiat kuten ne tapahtuivat ja on runoudessaan useasti kuvannut yhteiskunnan vähäosaisten ja laitapuolen kulkijoiden elämää, kertonut betonista, lastulevystä ja teräsvillasta rakennetuista unelmista.

Perusteluissaan Kiila ry:n johtokunta toteaa muun muassa, että molemmat palkitut Yousif Haddad ja Tapani Kinnunen, ovat määrätietoisesti kehittäneet kirjallista näkemystään ja tinkimättömästi kulkeneet omanlaiseensa taiteelliseen suuntaansa.

Vuoden Kiila on vuodesta 1980 alkaen vuosittain jaettu tunnustus merkittävästä taiteellisesta urasta tai suorituksesta taiteen, kulttuurin ja yhteiskuntaelämän saralla. Palkittujen joukossa ovat muun muassa kirjailijat Hannu Salama ja Rosa Liksom, teatteriohjaaja Kristian Smeds, säveltäjä Kalevi Aho ja toimittaja Hannu Taanila. Viimeksi palkinto myönnettiin 2013 taiteilija Terike Haapojan ja kirjailija Laura Gustafssonin taiteelliselle hankkeelle Toisten historia.

Palkintona oli vuosina 1980–2000 kuvanveistäjä Ukri Merikannon suunnittelema teräsveistos. Vuodesta 2001 Vuoden Kiila on kuvanveistäjä Pertti Kukkosen suunnittelema pronssiveistos.

Palkinnot luovutetaan palkituille lauantaina 30.1.2016 kello 19:00 Bar Musta Kissassa, Toinen linja 15 / Suonionkatu 1, 00530 Helsinki. Palkintojen jaon lisäksi palkitut ovat luvanneet esiintyä & paikalla kuullaan myös Kiilan johtokuntalaisten runoesityksiä.

Vapaa pääsy.

Myös median edustajat ovat tervetulleita paikalle seuraamaan palkintojenjakoa. Palkitut antavat myös haastatteluja. Heidän yhteystietonsa saa Kiilan kautta

Kiilan johtokunnan puolesta

Kalle Niinikangas, puheenjohtaja (kalle.niinikangas(at)gmail.com)

Ville Ropponen, varapuheenjohtaja (ville.ropponen(at)gmail.com)

www.kiila.eu

Tapahtuma Facebookissa

kiila_multi_blue